Međunarodni dan bezbednog interneta -10. februar

Danas je obeležen Dan bezbednog interneta i tim povodom iskoristili smo priliku da još jednom ukažemo na važnost zaštite u ovoj oblasti.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstavilo je kampanju „Prvo razmisli“ i organizovalo tribinu „Seksualno eksplicitni selfiji maloletnih osoba: odgovor državnih institucija“. Cilj kampanje je informisanje mladih o bezbednom i odgovornom ponašanju na društvenim mrežama i njihovo usmeravanje da se informišu i edukuju o digitalnim sadržajima koje koriste (opširnije).

“Porast broja dece koja imaju pristup onlajn uslugama sa sobom nosi obrazovne i razvojne, kao i dugoročne društvene i ekonomske prednosti, unapređuje digitalnu pismenost i gradi veštine neophodne za uspeh u 21. veku. Međutim, sa porastom broja dece i mladih koji koriste usluge mobilnog interneta raste i broj potencijalnih rizika. Izloženost neželjenim informacijama, uznemirujućim prizorima ili kontakt sa seksualnim prestupnicima, samo su neki od rizika kojima deca mogu biti izložena kao pasivne žrtve. Takođe, deca su neretko i aktivni učesnici u sprovođenju digitalnog nasilja nad školskim drugovima ili širenju neprimerenih sadržaja o svojim vršnjacima preko društvenih mreža.” navedeno je na sajtu Telenora, koji je sproveo i istraživanje u Srbiji o prisutnim rizicima – rezultati dostupni na ovoj vezi.

Možete pogledati film „Tagged“ koji se bavi problemom sajber nasilja.

U našoj zemlji postoji onlajn mehanizam za prijavu uznemiravanja maloletnih osoba i štetnog sadržaja na internetu NET PATROLA.

Mnogo korisnih informacija o visokotehnološkom kriminalu možete dobiti na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, važna poruka za roditelje: Vaša deca mogu da znaju više od Vas o tehnologiji, ali Vi znate više o životu!

Sajt na kome se javnost može informisati o rizicima i prednostima, kao i načinima odgovorne i bezbedne upotrebe informacionih i komunikacionih tehnologija jeste www.kliknibezbedno.rs

Više materijala za nastavnike, učenike i roditelje možete pogledati na ovoj vezi.

Prezentacije kolega koje mogu pomoći:

Sistemi zaštite na internetu (Srđan Ilijev)

Sigurnost računarskih mreža (Velimir Radlovački)

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s